Merhaba!
Ben Güliz

2014 yılında oğlumun doğması ile birlikte kendimi karmaşık duygular içerisinde bulmuştum. Birçok araştırma yapmama rağmen bir bebek ile gerçek hayat hakkında hiçbir şey bilmiyordum. Emzirme konusunda bir problem yaşamıyordum ancak uykular konusunda çaresizdim.

Oğlum 9 aylık olduğunda bir uyku danışmanıyla çalıştım ve hayatımız gerçekten de büyük bir dönüşüme uğradı. Evet deliksiz uykularımıza kavuşmasına kavuşmuştuk ancak bu uykulara kavuşma şeklimizde iç güdülerimi rahatsız eden bir şeyler vardı. Eğitim sürecinde bebeğimi, gece uyandığında, ağlarken, odasında minimum 15-20 dakika tek başına ağlamaya bırakmam istenmişti. Maalesef bu söyleneni o dönemde uygulamıştım.

Eğitimim

ABD International Parenting and Health Institute’da Hamile ve Bebek Uyku Danışmanlığı sertifika eğitim programını tamamlayan Güliz G. Özsaruhan UYUYAN BEBEKLER Bebek Uyku Danışmanlığı markasının kurucusudur.

Çocuk gelişimi konusunda uluslararası düzeyde tanınmış olan Dr. Harvey Karp’ın geliştirmiş olduğu Happiest Baby Educator’ın lisanslı eğitmenidir.

İlk Lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde tamamlayan Güliz G. Özsaruhan, sürekli olarak kendini geliştirmenin önemine inandığı için ilk olarak Çocuk Gelişimi Ön Lisans eğitimini tamamlamış ardından Çocuk Gelişimi Lisans programını bitirerek Çocuk Gelişimi Uzmanı olmuştur.


ABD Merkezli Dünya’da 9 farklı dilde eğitim veren IPHI Türkçe Hamile ve Bebek Uyku Danışmanlığı Programının eğitmeni olan Güliz G. Özsaruhan, 2018 yılından bu yana Bütüncül Uyku Danışmanı olmak isteyen kişilere IPHI lisansı ile eğitimler vermektedir.

Gerçekten de bir bebeğin uyumasını sağlamak için onu belirli süreler odasında ağlayarak bırakmamız gerekiyor muydu? İçimde taşıdığım bu merak ve aslında harekete geçmemi sağlayan bu rahatsızlık hissi zaten çok sevdiğim uyku konusundaki araştırmalarımı derinleştirdi. Bu eğitimi nasıl ve nereden alabilirim diye araştırırken ABD merkezli IPHI ile tanıştım.

Ve evet haklıydım bebeklerimizin fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını zamanında ve şefkatle karşılayarak da o çok özlediğimiz uykulara kavuşabilirdik.

Ardından (IPHI) International Parenting and Health Institute’da Hamile ve Bebek Uyku Danışmanlığı Eğitimimi tamamladıktan sonra çalıştığım hiçbir aileye böyle bir öneride bulunmadım. Çünkü bebek ve çocukların sağlıklı uykulara kavuşması için tek başlarına ağlamaya terk edilmeleri veya görmezden gelinmeleri gerekmiyordu. Bu bakış açısı işime her geçen gün daha büyük bir tutku ile bağlanmamı sağladı.

Bebeklikte ve erken çocukluk döneminde uyku beyin için temel bir gereksinim. Uyku, normal büyüme ve gelişme, doku yenilenmesi, bağışıklık fonksiyonunun güçlenmesi ve duygusal gelişim için gereklidir. Yetersiz uyku, çocuğun biyo-psiko-sosyal sağlığını, günlük yaşam aktivitelerini, davranışlarını ve ilişkilerini olumsuz etkiler. Uykunun bebeklikten itibaren insanoğlunun fizyolojik, psikolojik ve sosyal hayatlarını etkileyen önemli bir kavram olduğu konusunda tüm uzmanlar hem fikir olsa da bebek ve çocuk uykusu konusunda yapılan uygulamalar, yaklaşımlar ve yöntemler konusunda aynı fikirde olmadıklarını, hatta ağlatma odaklı, geçmişten gelen ve uygulanan bu yaklaşımların bebek ve çocuk dünyasına yarardan çok zarar verebildiklerini de söylememiz mümkün gözüküyor.

Türkiye’de “Uyku Eğitimi” algısını değiştirebilmek en önemli amacım. Bu konuda büyük bir heyecan duyuyorum.